Login Baanstatus Weer

Wedstrijdvormen

Wedstrijdvormen
Wedstrijdvormen voor individuele spelers (qualifying)

Strokeplay
De speler die de over de vastgestelde ronde de laagste (netto) score maakt, is winnaar.

Stableford

De speler die over de vastgestelde ronde de meeste Stablefordpunten behaalt, is winnaar. Indien op een hole geen punten meer kunnen worden behaald, dient de bal te worden opgenomen.

Tegen Par

De speler die over de vastgestelde ronde het beste resultaat "Tegen Par" bereikt, is winnaar.
Enige wedstrijdvormen voor individuele spelers (niet-qualifying)

Matchplay
Bij deze speelt één partij tegen een andere partij. Matchplay wordt gespeeld per hole. Een hole wordt gewonnen door een partij die de hole uitspeelt in het minst aantal slagen, tenzij de Regels anders bepalen. Bij een handicapwedstrijd wint de partij met de laagste netto score de hole. Een hole wordt gehalveerd indien elke partij de hole uitspeelt in hetzelfde aantal slagen. Een match is gewonnen wanneer een partij meer holes voor staat dan er nog te spelen zijn. Als de stand gelijk is, kan de vastgestelde ronde met zoveel holes verlengd worden als nodig zijn om de match te beslissen.
Cross Country
Dit is een Strokeplaywedstrijd die men niet over de normale achttien holes speelt, maar over een uitgezet parcours, kriskras over de baan. Men speelt dan een hole van de afslag van de ene hole naar de green van een andere hole. Deze wedstrijdvorm treft u in ons wedstrijdprogramma aan in de golfweek.

Officiële wedstrijdvormen voor twee of meer spelers (niet-qualifying)

Vierbal strokeplay
Twee spelers spelen als team; ieder speelt zijn eigen bal. De laagste (netto) score van de partners op elke hole is de score voor de hole. Het team dat de wedstrijd met het minste aantal slagen voltooit, is winnaar.

Foursome

Dit is een wedstrijd waarbij twee spelers als team spelen tegen twee andere spelers. Zij spelen met één bal en slaan om beurten. De spelers mogen zelf bepalen wie van hen afslaat op de oneven holes en wie op de even holes. Het paar dat de laagste (netto) score behaalt, is winnaar.

Greensome

Ook dit is een wedstrijdvorm waarbij twee spelers een team vormen. Beiden slaan op elke hole af en bepalen vervolgens met welke bal zij de hole uitspelen. De speler wiens bal niet is gekozen, slaat de tweede slag en vervolgens slaan de spelers om beurten tot de hole is uitgespeeld.
Verlengde greensome
Het verschil met greensome is, dat beide spelers ook elk de tweede slag doen. Het vervolg is als bij greensome

Chapman greensome

Evenals bij verlengde greensome doen beide spelers ook elk de tweede slag, echter met de bal van de partner (dus met elkaars bal). Het vervolg is als bij greensome.

Texas scramble

Dit is een teamwedstrijd, waarbij een team uit 4 personen bestaat. Iedereen slaat af, waarna gekozen wordt voor de bal met de beste ligging. Deze bal wordt gemarkeerd en opgenomen. De overige drie ballen worden opgenomen en geplaatst binnen één stoklengte, maar niet dichter bij de hole, van de marker. De spelers doen hun volgende slag, waarbij de speler wiens bal is gekozen niet meespeelt. Vervolgens wordt wederom gekozen voor de bal met de beste ligging enz. Op de green moet de bal worden geplaatst binnen 10 cm. van de gekozen bal.

Links